Minecraft Education Edition

Het populaire spel Minecraft is nu ook als educatie versie beschikbaar! Kinderen zijn al jaren dol op dit spel en dat is niet voor niets. Naast dat ze werken aan digitale vaardigheden kun je er nog veel meer doelen aan koppelen. Het spel Minecraft is in 2011 op de markt gebracht door Mojang. In 2014 heeft Microsoft het overgekocht. Eind van 2016 kwam Microsoft met een preview Microsoft for Education gericht op scholen. Deze preview is in een korte tijd meer dan 50.000 keer gebruikt in de klas door studenten en leraren.

Wat is Minecraft?

Minecraft is een virtuele wereld waarin leden hun creativiteit en fantasie kwijt kunnen. Ze kunnen bouwwerken maken met blokken, een berg vernietigen en ergens anders opbouwen, op ontdekkingstocht, zwemmen, vliegen, ontwikkelen en nog veel meer. Het spel heeft een creatieve modus, waarbij je ongelimiteerd materiaal hebt dus kunt bouwen en ontwikkelen wat je wilt, en een survival modus, waarbij je materiaal moet verzamelen om mee te bouwen en waarbij je 's nachts ook zombies af moet weren en dus ook dood kunt gaan. Voor beide versies zijn opdrachten te bedenken waarmee je leerlingen in de klas aan de gang kunt zetten.

Verschillen met de originele Minecraft

Het grootste verschil tussen de Education versie en het originele spel is dat er een beheer app gekoppeld is aan het spel bij de Education versie. De leerkracht kan instellen hoe groot de wereld is, met welke modus ze spellen, wat de opdracht is, wie er samen speelt, hoeveel blokken ze mogen gebruiken, waar ze mogen bouwen enz. Daarnaast is het zo dat de leerlingen ook een office 365 account moeten hebben om in te kunnen loggen. Dit is om de privacy en veiligheid te kunnen waarborgen. Op dit moment kunnen ook alleen leerlingen in dezelfde office 365 tenant/domein samen in een wereld samen spelen.

Wat leren de leerlingen er eigenlijk van?

Het is niet vanzelfsprekend dat leerlingen gericht iets leren van het spelen van Minecraft. Als leerkracht moet je wel een opdracht uit zetten. Deze opdrachten kun je koppelen aan een les of gebruiken als verwerking. Daarnaast kunnen de leerlingen veel leren van de samenwerking. Als leerkracht kun je dit begeleiden door hier een klassengesprek over te voeren. Stel vragen als: Wie is de teamleider? Zijn de taken verdeeld? Is de opdracht duidelijk? Zijn er problemen geweest en hoe zijn deze opgelost? Wat ging er goed? Wat zou je kunnen veranderen om de samenwerking te verbeteren? De leerdoelen waar leerlingen aan werken zijn gerelateerd aan de 21st century skills. Denk aan creativiteit, planmatig werken, samenwerken, presenteren, ict-vaardigheden enz.

Wat voor opdrachten kun je dan uit laten voeren?

De ideeën zijn eigenlijk eindeloos! Hieronder een aantal lesideeën:

• Laat de leerlingen met een groepje de school nabouwen. Leg uit dat een blok 1m3 is. De leerlingen moeten de taken verdelen, ze kunnen natuurlijk niet allemaal aan hetzelfde muurtje gaan werken. Ze moeten de lokalen op gaan meten om het op schaal na te kunnen bouwen. Ze moeten kunnen werken met een plattegrond waar alles staat in elk lokaal. Om kasten te kunnen bouwen gaan ze blokken hout omzetten in planken (het oefenen van de tafeltjes). Hierbij werken ze dus al aan samenwerkingsvaardigheden, digitale vaardigheden, planmatig werken, rekenen, presentatie vaardigheden. Uitbreidingsopdracht: Laat ze de omgeving van de school ook maken, of laat ze hun ideale school ontwerpen.
  • Als de leerlingen aan het leren zijn over de klimaten kun je elk groepje leerlingen een ander klimaat geven. Er zijn verschillende Biomen beschikbaar in Minecraft for Education met ieder een ander klimaat. Laat de leerlingen een huis bouwen dat geschikt is voor hun klimaat. Laat ze ook gewassen verbouwen en dieren houden die voorkomen binnen dat klimaat. Misschien kunnen ze ook nog anderen verschillen naar voren laten komen in hun wereld. Hoe gaan ze in dat klimaat bijvoorbeeld om met watervoorzieningen?
  • Ben je in de klas de middeleeuwen aan het behandelen? Laat de leerlingen in groepjes een kasteel bouwen die historisch gezien ook klopt. Dit kan natuurlijk ook met de tempels van de Grieken en Romeinen, de hunebedden of de tempels van de Inca's!
  • De leerlingen kunnen ook bruggen nabouwen of zelf ontwerpen waarvoor ze eerst onderzoek moeten doen naar constructietechnieken waarmee bruggen gebouwd worden. Hierbij zijn ze o.a. aan het werken aan techniek en wiskunde/rekenen.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Mijn advies? Gewoon beginnen. De leerlingen komen er wel uit. Vaak zit er een leerling in de klas die het kent en uit kan leggen en geef ze een simpele opdracht. Bouw een huis bijvoorbeeld. Als ze het spel begrijpen kun je ze een nieuwe opdracht geven waarbij ze meer samen moeten werken zoals de 'bouw je school na'.

Last but not least:

Er zitten wel wat systeemeisen aan de Minecraft for Education versie. Computers moeten draaien op Windows 10 of OS X. (Wie weet verandert dit nog in de toekomst.) Daarnaast moeten de gebruikers een office 365 account hebben om dit te kunnen downloaden en gebruiken. En niet te vergeten: per licentie zitten er ook kosten aan verbonden.

Voor meer informatie ga naar: https://education.minecraft.net

Succes en veel plezier!