Tel. 013 504 1888 | info@ictvoorschool.nl
Home / Actueel / First LEGO League
LEGO® Education

First LEGO League

Sommigen van jullie zullen al eens gehoord hebben over de First LEGO League. Een robot bouwen van LEGO, een beetje programmeren, een werkstukje maken… Maar er komt veel meer bij kijken en er wordt door de kinderen meer geleerd dan je denkt. 

Al acht jaar werk ik, Elise van Dingenen, op basisschool de Vlinderakker in Biest-Houtakker. Naast het werken in het onderwijs ben ik sinds kort ook gaan werken bij Van Laarhoven ICT uit Diessen waar ik me vooral ga richten op ICT-gebruik op scholen. Wetenschap & techniek stimuleren binnen het onderwijs is iets waar ik me al jaren mee bezig houd op het werk maar ook in mijn privéleven. De First LEGO League is een project dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een uit de hand gelopen hobby. 

De FIRST LEGO League (FLL®) is een wereldwijde wedstrijd waarbij kinderen tussen de 9 en 15 jaar de maatschappelijke rol van techniek en technologie gaan onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De kinderen werken in teams om de opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren en laten het resultaat zien tijdens een regionale finale. Deze wedstrijd bestaat uit drie onderdelen met een overkoepelend thema. Afgelopen jaren waren de thema’s gebaseerd op: klimaat, voedsel, afval, transport, natuurrampen, senioren en onderwijs. Het thema van dit jaar is: ‘dieren als bondgenoot’.​\

Drie onderdelen: Core Values, Project en Robot.

Tijdens het Project voeren de kinderen een uitgebreid onderzoek uit. Ze zoeken binnen het thema een ‘probleem’ en bedenken een innovatieve oplossing. Van dit onderzoek maken ze een creatieve presentatie en deze presenteren ze op de finaledag aan een jury. Daarnaast ontwerpen en bouwen de kinderen een robot van LEGO die ze met behulp van de computer programmeren. De robot moet op de finaledag zelfstandig een aantal opdrachten (missies) uitvoeren binnen 2,5 minuut. Dit alles met de Core Values in het achterhoofd. De Core Values (kernwaarden) zijn erg belangrijk; de teamleden leren dat het een vriendschappelijke competitie is, dat winst geen doel is en dat plezier en het helpen van anderen de basis is voor teamwork. Woorden als respect, ontdekken, ontdekkingen delen, plezier en samen leren staan centraal.

De meerwaarde die ik bij dit project zie is voor sommige mensen niet zo voor de hand liggend. Natuurlijk leren ze programmeren, computervaardigheden en informatie opzoeken. Maar de minder voor de hand liggende winst zit hem in de kleine dingen: een deskundige bellen om een afspraak te maken; een interview voorbereiden; omgaan met spanning tijdens de wedstrijd; taken verdelen en keuzes maken; samenwerken; vol trots het gemaakte werk laten zien aan anderen; de informatie delen met de omgeving; een verlegen kind op de finale dag vragen zien beantwoorden en zelfverzekerd en vol trots aan vreemden kunnen vertellen wat ze allemaal gedaan en geleerd hebben! Elk kind dat hieraan meedoet groeit op zijn eigen manier en maakt kennis en vaardigheden eigen die je in reguliere lessen niet aan kan leren.

Ben je nieuwsgierig geworden? Meld je aan als vrijwilliger of kom gerust eens kijken op de regiofinale in Tilburg op 10 december. Kijk voor meer informatie op www.first-brabant.nl.

Geen producten in de lijst